PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Udaninie z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 280 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego, gminy Udanin

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 17.176 ton żywności;

- 1.860 paczek żywnościowych;

- 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 22 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 0 spotkań dla  0 uczestników

• Żywieniowe - 0 spotkań dla 0 uczestników

• Kulinarne - 2 spotkania dla 22 uczestników