PODPROGRAM 2017 – efekty

 

  1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

    • tłuszcze (olej rzepakowy),

    • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 300 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 14 ton żywności;

o 1950 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 6 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 70 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

• Ekonomiczne - 2 spotkań dla 18 uczestników

• Żywieniowe - 1 spotkań dla 15 uczestników

• Kulinarne - 3 spotkań dla 37 uczestników

• Niemarnowanie żywności - X spotkań dla X uczestników